L'ecsó

 2009.11.29. 14:58

Már kb. egy hónapja szóltak, hogy a szünet után mindenki a saját nemzeti kajájával jöjjön vissza, mert nemzetközi reggelit tartunk. Hogy miért pont reggeli, azt senki sem érti, hisz nem reggelire esszük a legjellegzetesebb kajákat. Aztán a szünet után közölték hogy el lett halasztva, a németek meg már hoztak egy csomó fehér kolbászt. Hát gondoltuk ne romoljon meg, csinálunk egy kastélyos villásreggelit.

Nekem se ártott gyakorolni a lecsófőzést az éles bemutatóra. Végül olyan jó lett, hogy még én is ettem belőle. Az hogy csak kaliforniai paprikát lehet kapni, nem rontott rajta, max egy kicsit több delikát kellett hozzá. Először mindenki megrettent a kinézetétől, de aztán agyon dicsérték. Még Mohamed 2 is. Ha tudná mennyi szalonnát raktam bele a kedvéért... (Ők ugye nem ehetnek disznót, szóval mostmár Allah is ki fogja közösíteni) A németek fehér kolbásza a cukrosmustárral nem aratott ekkora sikert, de az is finomabb a kinézeténél.

 

Angol igeidők

 2009.11.28. 12:10

Franciaóráról kijövet az angolok elkezdtek panaszkodni, hogy milyen szar nyelv ez a francia, hogy 3 múltidő van benne. Minek nekik ennyi, az angolban csak három igeidő van: múlt, jelen, jövő. Na itt nyeltem félre a kólát. Szegények ezt komolyan is gondolták. A sokktól hirtelen csak 8at tudtam felsorolni nekik (12 van). Aztán csak pislogtak, hogy ezt nekik sose tanították, és mivel csak használják őket, ez sose tűnt fel. Aztán meséltek egy kicsit az oktatási rendszerről, és mostmár tudom hogy a magyarnál is van szarabb... Az egyik öt év francia tanulás után nem tud válaszolni arra a kérdésre, hogy hogy hívnak.

A németek meg... Tegnap találkoztam egy nagyobb német társasággal. Mindegyik perfekt franciául nyomta, meg persze perfekt angollal, ha épp nem értettem valamit franciául. Eddig az összes német ilyen volt. Vajon hogy csinálják?

Péntek 13

 2009.11.27. 12:15

Ez a nap, amikor Dóri jött hozzám, Czibu ment Fruzsihoz, és Pannit is meglátogatták a barátnői. Mindenki péntek 13át szúrta ki, hogy repülőre üljön. Véletlen?

Kezdődött a nap ezzel a cikkel:

http://index.hu/bulvar/2009/11/13/bombaval_viccelt_egy_utas_ferihegyen/

Ugyebár Czibu pont Brüsszelbe tartott Fruzsihoz. És hát ki ne nézné ki belőle, hogy ilyen helyzetbe kerül? Még Fruzsi is megijedt egy pillanatra mikor mutattam neki a cikket, de végülis nem ezzel a géppel jött.

Dóri alatt pedig az összes létező közelekedési eszköz késett: vonat Ferihegyre, a repülő, a TGV és a másik francia vonat is. Végül két órával később ért ide a tervezettnél. Még valahogy vissza kéne igényelni a TGV jegyet, bár van egy olyan érzésem hogy a neten vásárolttal ilyet nem csinálnak. Csak tudnám hogy mire kérnek el 55 €t egy másfél órás vonatozásért, ha még a menetidő is a kétszerese lesz. Én még szerencsés voltam a múltkor, csak 20 percet késett és ezért csak egy órámról csúsztam le.

Troyes (ejtsd: Troá)

 2009.11.26. 12:27

Így egy hónap múlva csak sikerül írni pár sort a Troyes-i látogatásomról. Pannihoz mentem, aki most ott erasmusozik. Jól időzítettük a külföldi tanulást: Fruzsi Brüsszel, Panni Troyes én meg Angers.

Nagy különbség nincs a két város között, leginkább annyi hogy Troyes nincs feltúrva a villamosépítés miatt. Ja meg nekik nincs váruk! Viszont az egyetemük jóval nagyobb az itteninél. Többszáz erasmusos diákjuk van, sok-sok bulival és remek társasággal. No persze én sem panaszkodok, itt is van élet, néha több is a kelleténél. Meg aztán nagy egyetemnek is vannak hátrányai: sokan vannak a magyarok, ráadásul alapból is angolul tanulnak és kommunikálnak. Na így nem fejlődne még semerre a franciám. Ez a pár hónap magyarok nélkül remélem megtérül egyszer.

Ők rendszeresen kapják a tízkilós csomagokat tele kajával és ruhával. És még mielőtt bárki panasznak érezné, nem az. Nekem is küldenének, csak nem láttam eddig szükségét. Kolbász itt is van, néhány fűszer miatt meg minek feladni egy csomagot. De azért jó volt házikenyeret, pirosaranyat, és hasonló hazai finomságokat enni náluk. (Köszi Pann, legközelebb én főzök rátok!) Még buborékos vizük is volt. Gyanítom az ivóvizet is postán kapják, mert én még itt nem találtam szódavizet.

A bejegyzés címe eredetileg Panni és a kutyaszar lett volna, mivel akárhányszor megkérdeztem milyen a város, mindig csak annyi volt a válasz hogy tele van kutyaszarral. Én alig láttam néhányat, viszont a nagyobb baj, hogy Panni se látta, így sikerült belelépnie egybe. Azért aranyos amikor az a pici szőke lány 10 percig folyamatosan káromkodik, miközben a szőnyeget takarítja. Mostmár tudom kihez kell küldeni a külföldieket, ha cifra magyar szavakat akarnak tanulni:D

Egy kis érdekesség: Mikor bélyeget vettem a postán, hogy Panninak feladjak egy levelet, a pultos csávó először nem is értette milyen városról beszélek. Miután elbetűztem neki a hely nevét, megkérdezte hogy ez ugye Franciaországban van. Remélem azért a többi postás műveltebb ennél és végül célbaér a levelem:)

További képek pedig Picasan: http://picasaweb.google.com/hadhaz.sandor/20091024Troyes#

Coming soon

 2009.11.25. 16:33

Igérem a héten belevetem magam a blogírásba. Az elmúlt hetekben nagyon nem volt időm ilyesmire, de ez a hetem végre viszonylag lightos.

Addigis lehet képeket nézegetni, feltöltöttem jópárat picasara:
picasaweb.google.com/hadhaz.sandor
Ja és persze ez is frissül, ha vannak új képek.

süti beállítások módosítása